Românii au conceput o maşină care merge cu hidrogen. Cu doar 300 de lei parcurgi lejer distanța dintre București și Timișoara

de: Cojocaru Cristian
11 03. 2023

Inginerii români au inventat o mașină care este propulsată de hidrogen. În afara faptului că aceasta nu poluează, costurile transportului ar fi foarte reduse, putând ajunge de la București la Timișoara cu doar 300 de lei.

Mulți români visează la mașini electrice care nu poluează, însă dacă ne gândim la întregul proces de extragere a componentelor unor baterii, atunci sunt șanse să descoperim cifre mai alarmante. Totuși, inginerii români s-au gândit la o altă variantă și anume construcția unei mașini nepoluante propulsată de hidrogen.

Din dorința specialiștilor de a atrage atenția oficialilor și de a-i determina să investească în tehnologiile nepoluante, au pus la punct mașina care merge cu hidrogen. Acest prototip a luat ființă în cadrul Institutului de Cercetare pentru Tehnologii Izotopice de la Râmnicu Vâlcea. Inspirația cercetătorilor provine din Germania și Franța, țări care se pot lăuda deja cu un astfel de automobil.

„Nu poluează cu absolut nimic. Hidrogenul intră în pilă, se descompune în curent şi apă şi nu avem poluare absolut deloc. În priumul rând, trebuie să avem staţii de încărcare de hidrogen şi după aceea se vor vinde şi maşini. Sunt deja pe piaţă maşini care se vând. Germania are 164 de staţii de încărcare de hidrogen”, a declarat Corbu Alin, director ICSI Vâlcea.

Prima mașină propulsată cu hidrogen din România ia ființă în Râmnicu Vâlcea

Plinul de hidrogen ar costa aproximativ 300 de lei, iar de această sumă, proprietarul ar putea parcurge un drum de aproximativ 600 de kilometri, mai exact de la București la Timișoara. De asemenea, hidrogenul ar putea fi utilizat ca și combustibil atât în cazul avioanelor, cât și cel al trenurilor.

„Tot ce vrem să facem astăzi este să-l apropiem de aplicaţiile domestice, ca să zic aşa, şi să-l folosim ca şi combustibil alternativ, un combustibil ecologic pentru viitor”, a spus Horia Necula, prorector al UPB.

Așa cum am menționat într-un articol anterior, președintele României, Klaus Iohannis a vizitat institutul de la Râmnicu Vâlcea pentru a vedea cu ochii săi această nouă tehnologie automobilistică. Acesta a menționat că „cercetarea trebuie privită ca o investiție în viitorul României”.